ECWS Symposium ja vuosinäyttely 2020 Mallorcalla on peruttu

Järjestäjä on ilmoittanut että vuoden 2020 ECWS Symposium ja vuosinäyttely Mallorcalla on peruttu koronaviruksen vuoksi.

ECWS-järjestäjät tiedottavat asiasta seuraavasti:

”Dear partners and friends of ECWS,

I have bad news again.

The last remainder of the Palma 2020 symposium, the exhibition, must also be canceled. I have received a letter from the owners and managers of the HISTOMIBAL center, where the exhibition was going to be, saying that feeling very sorry they cannot maintain their reserve due to internal orders at the
national level, for their own priority reasons.

As there is no room, there is no exposure. I am very sorry, we have fought until the last moment in each field and we have lost.

And although it is no longer necessary, I inform you of the answers received to the question asked of each association, of whether they would participate in the celebration of the exhibition. There were only five affirmative responses, one doubtful and two negative, the rest have not yet answered.
For all these reasons, I believe that the impact of the forced decision is cushioned by the lack of quorum between us.

It only remains for the moment to wish Germany great success and that we can all find ourselves there with all the enthusiasm accumulated in two years.

When the restrictions end, we will study the possibility of holding the Palma symposium in the coming years.

I hope you are all well and you have not suffered in your friends and family due to the pandemic. Although in Spain it is serious, especially in Madrid, fortunately not here, we follow all the rules with discipline and there are very few cases.

A warm greeting from me and from the whole team.”

Margarita Forteza Villar

GAB President

ECWS-näyttelyn jurytyksessä olisi SAy:n jäsenistä valittu edustamaan:

Kirsti Pekkinen, Tuula Revell, Ritva Rautakoski, Maiju Talvitie, Pertti Lassila, Anne Ollila, Victoria Yaroshik, Maisa Kela, Maire Ruotsalainen, Johanna Johnsson, Age-Elisa Riekkinen, Olga Veselovskaya, Riitta Lindström, Kerstin Sunabacka, Irina Rebnitskaya.

Suomen ECWS-juryttäjä Marja Mali lähettää terveiset hakuun osallistuneille:

”Valittujen teosten tekijät ovat onnekkaita päästessään edustamaan Suomea ECWS:n näyttelyyn. Onnekkaita siksi, että tarjolla oli erittäin laadukas katselmus akvarelleja. Kaikki työt olivat hyvin toteutettuja. Yhdenkään kohdalla ei tullut ajatusta, etteikö juuri sillä teoksella olisi mahdollisuutta päästä mukaan, tai miten sitä pitäisi korjata tai muuttaa. Suomalainen akvarellitaide on omaleimaista ja sillä tavalla tarkasteltuna korkeatasoista. Meillä osataan irrotella. Tehtäväni oli vaikea ja sitä hankaloitti se, että vain tosi pieni osa piti valita mukaan.

Nämä mukaan valitut työt muodostavat selkeän ja raikkaan kokonaisuuden. Yhteinen tekijä niillä on värin ja valon voima, se painottui valinnoissa. Ne ovat myös teknisesti taidokkaita ja sisällöllisesti mielenkiintoisia. Tekijät voivat ”rinta rottingilla” esitellä maalauksiaan näyttelyssä.

Kiitos kaikille osallistujille, jatkakaa vaikean tekniikan parissa, nykyään onneksi akvarellinäyttelyitä järjestetään runsaasti.”

Marja Mali