Pages Navigation Menu

Harjavallan akvarellibiennaali 2022 – Valon ja varjon leikki

Harjavallan akvarellibiennaali 2022 – Valon ja varjon leikki

31.7.–2.10.2022 Emil Cedercreutzin museossa

Sunnuntaina 31.7.2022 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa avautui vaihtuva näyttely Harjavallan Akvarellibiennaali 2022 – Valon ja varjon leikki. Näyttely tuo yleisön nähtäville laajan kokonaisuuden suomalaista akvarellitaidetta useilta eri taiteilijoilta. Nyt neljättä kertaa järjestettävä Harjavallan Akvarellibiennaali jatkaa Emil Cedercreutzin museolle perinteistä akvarellitaiteen esittelyä näyttelyllä, jonka teema on valon ja varjon leikki. Näyttelyn taiteellinen johtaja ja juryttäjä on taidemaalari, TaM Tatsuo Hoshika.

Harjavallan Akvarellibiennaali 2022 on Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:n, Sataopiston, Harjavallan Seudun Taideseura ry:n ja Emil Cedercreutzin museon yhteistyönä syntynyt kokonaisuus. Näyttelyssä esillä on Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen ja Sataopiston vuosittain Harjavallassa järjestämillä Harjavallan Akvarellikesä -maalauskursseilla syntyneitä teoksia vuosilta 2019 ja 2022. Lisäksi mukana on teoksia näiden vuosien väliin sijoittuneilta kolmelta kurssilta, jotka korona-ajan hengessä järjestettiin etämuotoisina. Kaikki mainitut kurssit ovat valtakunnallisia ja niiden osallistujat ovat kuvataiteen ammattilaisia ja harrastajia eri puolilta Suomea. Heinäkuun viimeisellä viikolla järjestettävien intensiivisten maalauskurssien ja etäkurssien teokset on jurytetty biennaalinäyttelyyn, joka järjestetään Emil Cedercreutzin museossa kahden vuoden välein. Kurssien opettajina toimivat tänä vuonna taiteilijat Maikki Haapala, Tatsuo Hoshika, Anne Kimiläinen, Krista Kortelainen ja Marja Mali. Myös opettajien teoksia on näyttelyssä.

Harjavallan Akvarellibiennaalin 2022 teemaksi on valikoitunut valon ja varjon leikki. Teema juontaa juurensa viime vuosien aikana koettuun koronapandemiaan. Vuoden 2020 biennaalinäyttely peruutettiin koronan vuoksi. Näyttelyn teemaksi suunniteltiin alun perin valon leikkiä, mutta yllättävänä saapunut korona-aika muokkasi näyttelyn teemaan mukaan myös varjon elementin. Näyttelyn teema kuvastaa erikoisen ajanjakson erilaisia puolia ja on antanut akvarellikurssien taiteilijoille tilaa omien kokemustensa kuvaamiselle.

Biennaalin taiteellinen johtaja, taidemaalari Tatsuo Hoshika pohtii valon ja varjon merkitystä: ”Valot ja varjot ovat konkreettinen kontrasti. Koen, että maalaamisen tavoitteena on vapautuminen. Sitä voi kuvata leikkinä, jossa kuljemme väriympyrässä. Omassa työskentelyssäni valot ja varjot ovat merkittävintä, mitä teoksissa on. Ilman valoa ei synny varjoa ja varjo konkretisoi todelliset havainnot. Varjon kautta valon sävyt löytyvät – niin taiteellisessa työskentelyssä kuin elämässäkin. Myös elämässä ilo ja suru kulkevat käsi kädessä. Akvarellimaalauksessa alkutilanne on valkoinen paperi, kirkas valoisuus, johon värien avulla syntyy läpikuultavuutta ja varjoja. Usein maalatessa oma tietoisuutemme ja opitut asiat sotivat mielessämme, mutta silmien edessä on se todellinen havainto, jonka näemme. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa puu tai taivas. Kun ajattelemme puuta, ajattelemme usein lehtien vihreää väriä. Mutta kun todella katsomme puunlehtiä, huomaamme, että niiden varjoissa vihreys voi olla vaikkapa sinertävää, punertavaa tai violettia. Kirkkaassakin valossa vihreä voi näyttää kokonaan eri väriltä, mutta silti ajatuksissamme puu on usein vihreä ja taivas sininen”, Tatsuo Hoshika sanoo.

Harjavallan Akvarellikesän taustalla on neljän tahon pitkäaikainen ja hyvä yhteistyö, jonka tavoitteena on akvarellitaiteen ilosanoman esille tuominen suurelle yleisölle kurssien ja näyttelyiden myötä. Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry on perustettu vuonna 1998. Yhdistykseen kuuluu noin 700 jäsentä ja sen tavoitteena on akvarellitaiteen tuntemuksen edistäminen Suomessa. Harjavallan Seudun Taideseura ry on perustettu vuonna 1972. Jäseniä taideseurassa on 40. Harjavallan kansalaisopisto toimi akvarellikurssien järjestäjänä vuodesta 2004 alkaen ja perinnettä ovat jatkaneet Huittisten seudun kansalaisopisto ja nykyisin Sataopisto. Harjavallan kaupungin museotoimeen kuuluva Emil Cedercreutzin museo on järjestänyt biennaalinäyttelyitä ja niitä edeltäneitä vuosittaisia akvarellinäyttelyitä yhteistyön alusta asti. Valon ja varjon leikki -näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 2.10.2022 saakka. Tervetuloa!

Avaa linkistä lehdistötiedote

Facebook